2e – Van beleid naar uitvoering 2030

Routekaart Gemeenten

Op weg naar een circulair Nederland in 2050 is er een mooie route uitgestippeld met allerlei tussenstops. Een halte die al heel dichtbij komt is 2023: alle overheidsuitvragen zijn dan circulair. In 2030 moeten alle aanbestedingen 50% circulair zijn en stoten we 45% minder CO2 uit. Wat kunnen we leren van de wielrennerij als we deze ambities willen halen? Welke maatregelen zijn zo effectief dat we ze altijd willen en dus vastleggen in beleid? Voor het formuleren van beleid zijn er al heel wat haakjes waar je gebruik van kunt maken. Door gewoon dingen te gaan doen bouw je aan praktijkervaring en aan kennis voor het aanpassen van je beleid. Via plan-do-check-act ontwikkel je een stevige circulaire organisatie.

Met een aantal gemeenten hebben we de belangrijkste elementen voor een succesvolle aanpak benoemd en laten vastleggen in een mooie tekening die we in deze sessie willen presenteren. Ook zoomen we in op drie belangrijke aspecten voor een succesvolle verandering, toegespitst op: kennis, procedures en gedrag. De praktijk komt aan bod in een presentatie over de aanpak van Gemeente Amersfoort. Deze gemeente heeft een vier fasen projectmanagementplan voor duurzaam GWW opgesteld. In de sessie wordt uitgelegd hoe die procedure in de praktijk werkt.

Workshop wordt verzorgd door Dick Neuteboom en Mark Keultjes, van Gemeente Amersfoort, en Sybren Steensma, van Building Changes.

Presentatie 2e-DvdC-Van-beleid-naar-uitvoering-12-10-2022.pdf

 

   Dick Neuteboom – gemeente Amersfoort

   Mark Keultjes – gemeente Amersfoort

  Sybren Steensma – Building Changes